Μια σύντομη περιήγηση στην ανατομία του ματιού:Ανατομία οφθαλμού

 

1 υαλοειδές Διαυγές υγρό με ζαελατινώδη υφή στο πίσω μέρος του ματιού. Είναι προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή. Διατηρεί το σχήμα του ματιού.
2 πριονωτή περιφέρεια Το σημείο όπου τελειώνει ο αμφιβληστροειδής και ξεκινά το ακτινωτό σώμα.
3 ακτινωτό σώμα Σημείο όπου στηρίζεται ο φακός. Με την ακούσια σύσπαση/χαλάρωσή του αλλάζει σχήμα στο φακό επιτρέποντας τη ρύθμιση της εστίασης των εικόνων από διαφορετικές αποστάσεις στον αμφιβληστροειδή. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού που βρίσκεται στον πρόσθιο θάλαμο.
4 ζίννειος ζώνη Πολύ λεπτές (σαν τριχίδια) και πυκνές ίνες με τις οποίες ο φακός στηρίζεται στο ακτινωτό σώμα – όπως οι ακτίνες στη ρόδα του ποδηλάτου.
5 κανάλι του Schlemm Τμήμα του αποχετευτικού δικτύου απ’ όπου το υδατοειδές υγρό βγαίνει από το πρόσθιο θάλαμο.
6 κόρη Οπή στο κέντρο της ίριδας.
7 πρόσθιος θάλαμος Το τμήμα ανάμεσα στον κερατοειδή και την ίριδα. Περιέχει το υδατοειδές υγρό που είναι διαυγές και είναι υπεύθυνο για τη θρέψη του φακού και του κερατοειδή αλλά και την πίεση του ματιού.
8 κερατοειδής Ο διαφανής ιστός που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού σαν το τζάμι στο ρολόι. Δρα σα φακός παίζοντας τον κύριο διαθλαστικό ρόλο στην εστίαση του φωτός.
9 ίριδα Μυϊκό διάφραγμα που ελέγχει τη διάμετρο της κόρης. Η περιεκτικότητα σε χρωστική είναι υπεύθυνη για το χρώμα των ματιών – τα γαλάζια έχουν τη λιγότερη χρωστική.
10 φακός (πυρήνας) Διαφανής ιστός που διαθλά (κάμπτει/εστιάζει) τις φωτεινές ακτίνες. Με την αλλαγή του σχήματός του ρυθμίζεται και η εστίαση των αντικειμένων στοναμφιβληστροειδή.
11 φακός (φλοιός)
12 ακτινοειδής προσεκβολή
13 επιπεφυκότας Ζελατινώδης ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει το λευκό τμήμα του βολβού (σκληρό).
14 άνω λοξός μυς 1 από τους 6 μυς που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του ματιού.
15 κάτω ορθός μυς 1 από τους 6 μυς που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του ματιού.
16 έσω ορθός μυς 1 από τους 6 μυς που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του ματιού.
17 αμφιβληστροειδικές αρτηρίες και φλέβες Κλάδοι της κεντρικής αμφιβληστροειδικής αρτηρίας και φλέβας του ματιού. Είναι υπεύθυνοι για την αιμάτωση των έσω στρωμάτων του αμφιβληστροειδούς.
18 κεφαλή οπτικού νεύρου Το σημείο που οι νευρικές ίνες από όλον τον αμφιβληστροειδή σχηματίζουν το οπτικό νεύρο. Είναι το μοναδικό ανθρώπινο νεύρο που είναι ορατό στο γιατρό. Έτσι, εκτός από βλάβες γλαυκώματος μπορούμε να διακρίνουμε και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
19 σκληρά μήνιγγα 1 από τα 3 έλυτρα που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Η συνέχειά της είναι ο σκληρός χιτώνας.
20 κεντρική αρτηρία αμφιβληστροειδούς
21 κεντρική φλέβα αμφιβληστροειδούς
22 οπτικό νεύρο Το νέυρο μέσω του οποίου μεταφέρεται στον εγκέφαλο η εικόνα με μορφή νευρικού σήματος.
23 περιδίνητη φλέβα
24 βολβικό έλυτρο
25 ωχρά κηλίδα (κεντρικό βοθρίο) Το τμήμα του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνο για να διακρίνουμε τις λεπτομέρειες των αντικειμένων που παρατηρούμε – κεντρική όραση.
26 ωχρά κηλίδα
27 σκληρός χιτώνας Το λευκό, σκληρό, ελαστικό περίβλημα που προστατεύει το μάτι.
28 χοριοειδής Χιτώνας ανάμεσα στο σκληρό και τον αμφιβληστροειδή. Είναι γεμάτος αγγεία που φροντίζουν για την οξυγόνωση και θρέψη των εξωτερικών στιβάδων του αμφιβληστροειδούς.
29 άνω ορθός μυς 1 από τους 6 μυς που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του ματιού.
30 αμφιβληστροειδής Ο φωτοευαίσθητος χιτώνας που επενδύει σαν ταπετσαρία το εσωτερικό του ματιού. Αντιστοιχεί με το φιλμ (ή το σένσορα) μιας φωτογραφικής μηχανής: μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό σήμα, το οποίο προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μέσω του οπτικού νεύρου και το αντιλαμβάνεται σαν εικόνα.