οφθαλμολογικό checkupΟι Έλληνες παίρνουν συνήθως αψήφιστα τους προληπτικούς ελέγχους της υγείας τους. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τους θεωρούν απαραίτητους. Στον τομέα της οφθαλμολογίας το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Το οφθαλμολογικό checkup δεν υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου. Ο ασθενής πολλές φορές φτάνει στον οφθαλμίατρο όταν το πρόβλημα έχει αρχίσει να δίνει έντονα συμπτώματα. Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές σοβαρά προβλήματα “αντιμετωπίζονται” με φάρμακα χωρίς συνταγή ή ακόμα και γιατροσόφια.
Πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις δε δίνουν συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια. Ακόμα και προβλήματα γενικής υγείας, όπως η υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορούν να ανιχνευτούν κατά τον οφθαλμολογικό προληπτικό έλεγχο.

Προτεινόμενο ελάχιστο χρονοδιάγραμμα για οφθαλμολογικό checkup

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) προτείνει για τους ενήλικες το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων:

20-30

Μπορεί η όρασή σας να είναι εξαιρετική, καλό όμως είναι να εξετάστε τα μάτια σας τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

30-40

  • Εαν η όρασή σας είναι καλή εξετάστε τα μάτια σας τουλάχιστον δυο φορές στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο εαν υπάρξει μόλυνση, τραυματισμός, λάμψεις ή άλλη κατάσταση που σας προβληματίζει.
  • Εαν φοράτε φακούς επαφής θα πρέπει να εξετάζεστε μια φορά το χρόνο.
  • Εαν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη ή έχετε οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για τη συχνότητα των οφθαλμολογικών ελέγχων.

40-60

Οφθαλμικές νόσοι που σχετίζονται με την ηλικία όπως καταρράκτης, γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κ.α. μπορεί να δείξουν πρώιμα σημάδια σε αυτή την περίοδο, χωρίς συνήθως να δίνουν συμπτώματα από την όραση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει μια εξέταση αναφοράς στην ηλικία των 40, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων ή γνωστών παραγόντων κινδύνου. Με βάση το ιστορικό αλλά και τα ευρήματα της εξέτασης, ο οφθαλμίατρος θα συστήσει τη συχνότητα των εξετάσεων για την υπόλοιπη περίοδο.

Μέχρι την ηλικία των 65 1 στους 3 θα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα που θα επηρεάζει την όρασή του σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και ξεκινήσουν τα προληπτικά ή θεραπευτικά μέτρα, τόσο καλύτερη η πιθανότητα διατήρησης καλής όρασης.

60+

Είναι σημαντικό να γίνεται μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση κάθε 1-2 χρόνια για έλεγχο πιθανών οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία όπως ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, καταρράκτης, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κ.α.

Οφθαλμολογικό checkup