H δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης). Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στόχος είναι να ενημερωθεί το ευρύ κοινό σχετικά με το πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον ασθενή και το περιβάλλον του.
Ορισμένα στατιστικά μπορούν με πολύ άμεσο και παραστατικό τρόπο να μας δώσουν τις διαστάσεις του προβλήματος:
- 4 στους 5 τυφλούς έχουν αναπηρία που μπορεί να προληφθεί ή/και να θεραπευτεί.
- Περίπου 285.000.000 άτομα παγκοσμίως έχουν πρόβλημα μειωμένης όρασης. Το 80% οφείλεται σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν.
- Κάθε λεπτό που περνάει τυφλώνονται 12 ενήλικες συνάνθρωποί μας και ένα παιδί.
- Το 90% των ατόμων με πρόβλημα μειωμένης όρασης ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
- Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αιτίες
Αν δούμε τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν σε μειωμένη όραση, θα καταλάβουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν εύκολα να προβλεφθούν ή και να αντιμετωπιστούν:
- Καταρράκτης (47,9%)
- Γλαύκωμα (12,3%)
- Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (8,7%)
- Θολερότητες Κερατοειδούς (5,1%)
- Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (4,8%)
- Τύφλωση από καταστάσεις της παιδικής ηλικίας (3,9%)
- Τράχωμα (3,6%)
Σε αυτές όλες τις ασθένειες πρέπει να προσθέσουμε και τις Διαθλαστικές Ανωμαλίες που, όταν δε διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται, είναι υπεύθυνες για μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων μειωμένης όρασης.
Το σύνολο των αιτιών που οδηγούν σε μειωμένη όραση και ο τρόπος που αυτές επηρεάζουν τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες συνοψίζεται στην διπλανή εικόνα.
Ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μειωμένης όρασης είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.