Η PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) είναι η πρώτη τεχνική διόρθωσης μυωπίας με laser που εφαρμόστηκε το 1988. Παρόλο που η ανάρρωση διαρκεί λίγο περισσότερο σήμερα χρησιμοποιείται σε ένα σημαντικό ποσοστό των διαθλαστικών επεμβάσεων. Προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι της LASIK σε επιλεγμένους ασθενείς, ενώ τα μακροχρόνια αποτελέσματα των δυο τεχνικών είναι εφάμιλλα. Είναι κατάλληλη για διόρθωση μυωπίας, αστιγματισμού και υπερμετρωπίας.
Η επέμβαση
Πρόκειται για μια επέμβαση με μέση διάρκεια 5 λεπτά για το κάθε μάτι. Αφού γίνει η προετοιμασία του οφθαλμού (καθαρισμός της περιοχής, τοποθέτηση καλύμματος και βλεφαροδιαστολέα) ενσταλάσσονται αναισθητικές σταγόνες. Στη συνέχεια απομακρύνεται το επιθήλιο του κερατοειδούς, η επιφανειακή στιβάδα κυττάρων που τον καλύπτει. Στο επόμενο βήμα εφαρμόζεται το laser που σμιλεύει τον κερατοειδή. Στο τέλος της διαδικασίας εφαρμόζεται ένας θεραπευτικός φακός επαφής, ο οποίος θα βοηθήσει στην επούλωση του επιθηλίου που απομακρύνθηκε στο πρώτο βήμα.
Σε σχέση με τη LASIK δεν υπάρχει το χειρουργικό στάδιο της δημιουργίας του πετάλου (flap). Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτού του βήματος είναι πολύ σπάνιες, με την PRK όμως εξαλείφονται. Έτσι η θεραπεία εφαρμόζεται σε πιο επιφανειακά στρώματα, γεγονός που μπορεί να είναι πολύ σημαντικό σε ορισμένους πιο λεπτούς / αδύναμους κερατοειδείς. Επίσης η μετεγχειρητική ξηροφθαλμία είναι ηπιότερη.
Μετεγχειρητική πορεία
Τις επόμενες 3-5 μέρες η επιφανειακή στιβάδα του επιθηλίου αποκαθίσταται. Στο διάστημα αυτό υπάρχουν ενοχλήσεις: αίσθημα ξένου σώματος, φωτοφοβία, οίδημα βλεφάρων. Η όραση επανέρχεται με αργότερους ρυθμούς. Τις πρώτες μέρες υπάρχει ένα σχετικό θάμβος, το οποίο επιτρέπει όμως να γίνονται οι μη απαιτητικές καθημερινές δραστηριότητες. Όταν ολοκληρωθεί η επιθηλιοποίηση ο φακός επαφής αφαιρείται. Η όραση πια είναι πολύ καλή. Το τελικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά την πάροδο λίγων εβδομάδων, στο διάστημα των οποίων εφαρμόζονται αντιφλεγμονώδη κολλύρια.
Παρόλο που δεν είναι τόσο άνετη για τον ασθενή όσο η LASIK, εφαρμόζεται σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών:
- Όταν τα χαρακτηριστικά του κερατοειδούς δεν είναι επαρκή για να γίνει η διόρθωση με LASIK (πχ λεπτός κερατοειδής).
- Όταν προεγχειρητικά ο ασθενής εμφανίζει ξηροφθαλμία.
- Όταν ενδείκνυται το ίδιο με τη LASIK για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος και το επιλέγει ο ασθενής για προσωπικούς λόγους (οικονομικούς, ψυχολογικούς κλπ).
transPRK: η εξέλιξη του PRK
Στο παρελθόν η απομάκρυνση του επιθηλίου γινόταν με μηχανικό τρόπο: ένα ειδικό εργαλείο ή παλιότερα ένα ειδικό “βουρτσάκι”. Σε μια παραλλαγή της τεχνικής, ένα διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης χαλαρώνει την πρόσφυσή του στον κερατοειδή για να μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί. Η υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα των σύγχρονων laser σε συνδυασμό με την βελτίωση των αλγορίθμων τους μας επιτρέπει να εκτελέσουμε και αυτό το βήμα με τη βοήθεια του laser. Πρόκειται για την τεχνική transPRK ή advanced surface ablation. Φωτοδιασπώνται μόνο τα κύτταρα της περιοχής που θα εφαρμοστεί η διόρθωση, ενώ σε όλη την επέμβαση κανένα εργαλείο δεν ακουμπά τον οφθαλμό. Αυτό μας εξασφαλίζει ηπιότερες ενοχλήσεις και ταχύτερη αποκατάσταση του επιθηλίου. Η πρωτοποριακή αυτή εξέλιξη έχει δώσει νέα ώθηση στη γνωστή και δοκιμασμένη αυτή τεχνική, κάνοντάς τη πιο φιλική στον για τον ασθενή.
- μειωμένες ενοχλήσεις έναντι των άλλων τεχνικών PRK
- ταχύτερη αποκατάσταση
- διεγχειρητικά πλεονεκτήματα του ενός και μοναδικού βήματος αποκλειστικά με laser
Οι 2 μέθοδοι, LASIK και PRK, είναι συγκρίσιμα ασφαλείς, αποτελεσματικές και προβλέψιμες.