Βιονικός φακός
[photo: Darryl Dyck/Canadian Press]

Βιονικός φακός: η είδηση

Τις τελευταίες μέρες ξένες αλλά και ελληνικές ιστοσελίδες αναπαράγουν μια είδηση για ένα “βιονικό” φακό, ο οποίος υπόσχεται οπτική οξύτητα 3 φορές καλύτερη από το “10/10” (ή “20/20” όπως αναφέρονται στην άριστη όραση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού). Πρόκειται για τον “Ocumetics Bionic Lens”, την ανακάλυψη ενός Καναδού οπτομέτρη, του δρ. Garth Webb που κατά τα λεγόμενα της είδησης θα χαρίζει υπερ-άριστη όραση σε κάθε απόσταση χωρίς την ανάγκη γυαλιών, απλών ή πολυεστιακών, φακών επαφής ή άλλων σύγχρονων μεθόδων διόρθωσης της όρασης. Τα άρθρα αναφέρονται σε μια επέμβαση διάρκειας 8 λεπτών που θα χαρίζει υπερόραση για κάθε απόσταση μέχρι την ηλικία των 100 ετών (!) και παράλληλα θα γλιτώνει τον ασθενή από την εμφάνιση γεροντικού καταρράκτη.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

Η εντυπωσιακή είδηση αυτή στην πραγματικότητα αναφέρεται σε έναν προηγμένο (“premium” όπως αναφέρεται στους οφθαλμολογικούς κύκλους) ενδοφακό, ο οποίος θα τοποθετείται στο μάτι με μια επέμβαση παρόμοια με την εγχείρηση καταρράκτη. Μάλιστα, ο φακός αυτός είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο – όπως ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει – μιας και εκκρεμούν κλινικές δοκιμές, πρώτα σε πειραματόζωα και στη συνέχεια σε ανθρώπινους τυφλούς οφθαλμούς.

Πέρα όμως από το ότι ο συγκεκριμένος φακός βρίσκεται ακόμα μακρυά από την καθημερινή οφθαλμολογική πράξη, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  • Η επέμβαση στην οποία η είδηση αναφέρεται δεν είναι άλλη από την Clear Lens Extraction, την αντικατάσταση δηλαδή του κρυσταλλοειδούς φακού με ενδοφακό. Πρόκειται για μια επέμβαση που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών σε ασθενείς που λόγω ηλικίας ή και υψηλής διαθλαστικής ανωμαλίας η διαθλαστική χειρουργική με laser αντενδείκνυται.
  • Premium ενδοφακοί χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια τόσο στη διαθλαστική χειρουργική όσο και στη χειρουργική του καταρράκτη. Έχοντας τη δυνατότητα να διορθώνουν όχι μόνο τη μυωπία και την υπερμετρωπία, αλλά και τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία αλλά και τις σφαιρικές εκτροπές, χαρίζουν στον ασθενή ποιοτική όραση και ταυτόχρονα ένα υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας από τα γυαλιά.
  • Η πραγματική εφαρμογή του laser (femtosecond) στη χειρουργική του καταρράκτη (στις μέρες μας και όχι πριν από 5, 10 ή 15 χρόνια όπως εσφαλμένα πιστεύει πολύς κόσμος), έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια, την ακρίβεια αλλά και το χρόνο αποκατάστασης της επέμβασης. Ακόμα και έτσι όμως δεν είναι σε θέση να εκτοπίσει τη διαθλαστική χειρουργική με laser στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μένει να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες του “βιονικού” αυτού φακού όταν τελικά αποκτήσει έγκριση και φτάσει στα χέρια μας και… στα μάτια των ασθενών μας.

Βιονικός φακός για τέλεια όραση;