Θεραπεύεται η μυωπία με σταγόνες;Κάθε φορά που βρίσκω σε ένα μικρό μου ασθενή μυωπία, οι γονείς αγωνιούν για την εξέλιξή της. Θέλουν να μάθουν αν μπορεί να γίνει κάτι για να μη μεγαλώσει, ή τουλάχιστον να μη μεγαλώσει πολύ. Μέχρι τώρα λίγα πράγματα μπορούμε να προτείνουμε: καλές συνήθειες και τρόπος ζωής. Προσοχή στην κοντινή δραστηριότητα, με μέτρο και τακτικά, σύντομα διαλείμματα στα οποία τα μάτια ξεκουράζονται κοιτώντας μακριά. Με κάθε ευκαιρία δραστηριότητες έξω από το σπίτι (παιχνίδι, περίπατος, ποδήλατο), μιας και ο ήλιος φαίνεται ότι δρα προστατευτικά στην εξέλιξη της διαθλαστικής αυτής ανωμαλίας.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα;

Μέχρι τώρα οτιδήποτε περισσότερο ήταν σε στάδιο μελέτης. Είχαμε υπόψη μόνο έρευνες φαρμακευτικής παρέμβασης, κυρίως από τη μακρινή Σιγκαπούρη που εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά μυωπίας στα παιδιά παγκοσμίως. Έχει φανεί λοιπόν ότι η ατροπίνη, ένα φάρμακο με εξαιρετικά εξειδικευμένη δράση και χρησιμότητα στην οφθαλμολογία, μπορεί να μειώσει την ταχύτητα εξέλιξης της μυωπίας. Έχει όμως υψηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών που δεν είναι αποδεκτές, ειδικά για ένα παιδί: θαμπή όραση, αδυναμία κοντινής εστίασης.

Τι νεότερο υπάρχει για να πολεμήσουμε τη μυωπία με σταγόνες;

Eyenovia για τη μυωπίαΗ Eynovia, μια αμερικάνικη εταιρία, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμά της MicroPine για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης μυωπίας μπαίνει το 2019 σε κλινικές δοκιμές φάσης 3 – 1 φάση πριν την έγκριση διάθεσης στο κοινό. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που αποδεσμεύει μικροσταγονίδια του φαρμάκου με υψηλό έλεγχο της ποσότητας και της συγκέντρωσης. Αυτό επιτρέπει να χρησιμοποιείται μόλις το 20% του απαιτούμενου φαρμάκου. Έχει την ίδια φαρμακευτική δράση, αλλά πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι με σωστή επιλογή της συγκέντρωσης της ατροπίνης και της συχνότητας χορήγησης μπορούν να περιοριστούν σημαντικά οι παρενέργειες, διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι η εφαρμογή της κατάλληλης συγκέντρωσης με τον πρωτοποριακό αυτό μηχανισμό υπόσχεται «φρενάρισμα» της μυωπίας με ελάχιστες παρενέργειες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για την εξέλιξη της μυωπίας που να είναι εγκεκριμένη από τον FDA. Όλοι περιμένουμε τα αποτελέσματα με αγωνία…

Θεραπεύεται η μυωπία με σταγόνες;
Tagged on: