γλωσσάρι παθήσεωνΈνα γλωσσάρι που περιέχει επιγραμματικά πληροφορίες για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις…

Computer Vision Symdrome (C.V.S.) Δες Σύνδρομο διαταραχής όρασης από χρήση υπολογιστών.
Αθροιστική κεφαλαλγία Πόνος έντονος που εντοπίζεται στο μάτι, γύρω από αυτό και μπορεί να επεκτείνεται στο μισό ή ολόκληρο το κεφάλι. Χαρακτηριστικά εμφανίζεται, διαρκεί και φεύγει σαν να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στην ημέρα και τη βδομάδα.
Αμβλυωπία Δες τεμπέλικο μάτι.
Ανεπάρκεια σύγκλισης Ατελής συντονισμός των ματιών όταν κοιτούν κάποιο κοντινό αντικείμενο, με αποτέλεσμα να μην στρέφονται αρκετά προς αυτό.
Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς Ο διαχωρισμός και αποκόλληση της φωτοευαίσθητης νευρικής στιβάδας του αμφιβληστροειδούς από τη στηρικτική του στιβάδα. Έχει αποτέλεσμα την απώλεια της λειτουργικότητας του τμήματος που έχει αποκολληθεί. Το θάμπωμα της όρασης γίνεται μόνιμο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αστιγματισμός Διαθλαστική ανωμαλία που οφείλεται συνήθως σε ασύμμετρο σχήμα του κερατοειδή, ή σπανιότερα του φακού του ματιού. περισσότερα…
Αχρωματοψία/Δυσχρωματοψία Αδυναμία διάκρισης διαφορετικών χρωματικών αποχρώσεων ή σπανιότερα διαφορετικών βασικών χρωμάτων.
Βλαφαρίτιδα Φλεγμονή που εντοπίζεται στις ρίζες των βλεφαρίδων και στα βλέφαρα. Ευθύνεται συχνά για κοκκίνισμα και φαγούρα των ματιών. περισσότερα…
Γλαύκωμα Βλάβες του οπτικού νεύρου που προοδευτικά “κλέβουν” την όραση περιορίζοντας το οπτικό πεδίο. Σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ενδοφθάλμια πίεση. περισσότερα…
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια Οι βλάβες που συμβαίνουν στον αμφιβληστροειδή των διαβητικών ασθενών και που περιορίζουν την όραση. περισσότερα…
Εκδορά κερατοειδούς Γρατζουνιές ή τραυματισμός του επιθηλίου του κερατοειδή.
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας Αλλοιώσεις που συμβαίνουν στην ωχρά κηλίδα, το κέντρο της όρασης. Η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη.
Επιπεφυκίτιδα Φλεγμονή μολυσματική ή αλλεργική του επιπεφυκότα, της λεπτής διαφανούς μεμβράνης που καλύπτει το λευκό του ματιού και επενδύει τα βλέφαρα.
Ημικρανία με αύρα Ημικρανία (πόνος που εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού) με οπτικά και άλλα νευρολογικά συμπτώματα που αρχίζουν και τελειώνουν πριν ξεκινήσει ο πόνος.
Ιριδοκυκλίτιδα Φλεγμονή του χοριοειδή, της μεσαίας στιβάδας του ματιού. Συχνά συνοδεύεται από φωτοφοβία ή/και θάμβος όρασης.
Καταρράκτης Θάμπωμα και αδιαφάνεια σε περιοχές ή σε ολόκληρη την έκταση του φακού που μειώνουν ποιοτικά ή/και ποσοτικά την όραση. περισσότερα…
Κερατίτιδα Φλεγμονή (μολυσματική ή άσηπτη) του κερατοειδούς.
Κερατόκωνος Προοδευτική λέπτυνση και ανώμαλη προβολή του κερατοειδούς με συχνότερο αποτέλεσμα τον ανώμαλο αστιγματισμό.
Κριθή (κριθαράκι) Μικροβιακή φλεγμονή του θύλακα ή των αδένων των βλεφαρίδων (εξωτερικά) ή των μεϊβομιανών αδένων που βρίσκονται μέσα στα βλέφαρα. Συνήθως ο πόνος είναι έντονος.
Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια Κληρονομούμενη εκφυλιστική διαταραχή του αμφιβληστροειδή με επηρεασμένη τη νυχτερινή όραση, την περιφερική και τελικά την κεντρική όραση.
Μυοψίες (μυγάκια) Πυκνώσεις του υαλοειδούς που τις βλέπουμε σαν μικρά μαύρα στίγματα, μυγάκια, κλωστές ή συννεφάκια να κινούνται μπροστά στο οπτικό μας πεδίο.
Μυωπία Διαθλαστική ανωμαλία στην οποία τα μακρινά αντικείμενα δεν είναι καλά εστιασμένα, είναι δηλαδή θαμπά. περισσότερα…
Νυσταγμός Γρήγορες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ματιών που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ασθενούς. Η παθολογική αιτία βρίσκεται εκτός των ματιών. Συχνά η όραση είναι μειωμένη.
Ξηροφθαλμία Η μείωση της ικανότητας του ματιού να παράγει φυσιολογικά (σε ποσότητα ή ποιότητα) δάκρυα.
Οφθαλμική ημικρανία Δες Ημικρανία με αύρα.
Οφθαλμική υπερτονία Ενδοφθάλμια πίεση υψηλότερη από τις τιμές που απαντώνται σε υγιή μάτια, χωρίς όμως να προκαλείται ή να ανιχνεύεται βλάβη στο οπτικό νεύρο ή την όραση.
Πρεσβυωπία Η προοδευτική δυσκολία του ματιού να εστιάζει καιν βλέπει καθαρά σε κοντινή απόσταση και που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης του ματιού. περισσότερα…
Προσαρμοστικη δυσλειτουργία Πρόβλημα εστίασης στην κοντινή απόσταση που δε σχετίζεται με τη γήρανση.
Πτερύγιο Η παθολογική επέκταση του επιπεφυκότα πάνω στο διαφανή κερατοειδή, συχνότερα από τη μεριά της μύτης.
Ρετινοβλάστωμα Σπάνιος τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή μικρών παιδιών.
Στεάτιο Μη φυσιολογική τοπική αύξηση του ιστού του επιπεφυκότα λευκοκίτρινου χρώματος που εντοπίζεται συνήθως στο όριο ανάμεσα στον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή προς τη μεριά της μύτης.
Στραβισμός Η κατάσταση όπου τα 2 μάτια δε συντονίζονται για να κοιτάξουν ταυτόχρονα το ίδιο αντικείμενο.
Σύνδρομο διαταραχής όρασης από χρήση υπολογιστών Ένα σύνολο συμπτωμάτων των ματιών και της όρασης, λόγω παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή.
Τεμπέλικο μάτι Η αδυναμία ενός υγιούς ματιού να δει (με γυαλιά ή χωρίς) άριστα (10/10). Οφείλεται σε διακοπή της ωρίμανσης της λειτουργίας της όρασης στο επίπεδο του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.
Υπερμετρωπία Διαθλαστική ανωμαλία στην οποία τα κοντινά αντικείμενα και σπανιότερα και τα μακρινά δεν είναι καλά εστιασμένα, είναι δηλαδή θαμπά. περισσότερα…
Χαλάζιο Οζίδιο που οφείλεται σε απόφραξη και διόγκωση των μεϊβομιανών αδένων που βρίσκονται μέσα στα βλέφαρα. Πονά ελάχιστα εως καθόλου.