προσδοκίεςΠροσδοκίες

Ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας μιας διαθλαστικής επέμβασης είναι να στηρίζεται η απόφασή της σε ρεαλιστικές προσδοκίες. Η διαθλαστική χειρουργική αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική για όσους θέλουν να εξαλείψουν την εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς, ή έστω να τη μειώσουν εαν υπάρχει υψηλό διαθλαστικό σφάλμα. Παρόλο που η πλειοψηφία των ασθενών βλέπει χωρίς διόρθωση 10/10 ή και καλύτερα, στόχος δεν είναι το “0” στα γυαλιά. Είναι να μη χρειάζονται τα γυαλιά στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πρεσβυωπία και monovision

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τα 45 ένα μάτι που βλέπει άριστα μακρυά δυσκολεύεται να εστιάσει κοντά. Αντίθετα, ένας ασθενής 50 ή και 60 ετών με χαμηλή – μέτρια μυωπία (2-3 βαθμούς), βγάζοντας τα μακρινά του γυαλιά βλέπει πολύ καλά κοντά. Μια τεχνική που μπορεί να προσφέρει και σε αυτές τις ηλικίες μια αυξημένη ανεξαρτησία είναι το monovision: το ένα μάτι διορθώνεται για να βλέπει άριστα μακρυά, ενώ το άλλο γίνεται σκόπιμα ήπια μυωπικό. Και τα 2 δουλεύουν αρμονικά συντονιζόμενα από τον εγκέφαλο προσφέροντας μια ικανοποιητική όραση σε όλες τις αποστάσεις. Η πλειονότητα των ασθενών που έχει επιλέξει αυτή την τεχνική δηλώνει ότι ο μικρός αυτός συμβιβασμός αξίζει πραγματικά τον κόπο. Σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη καθαρότητα όρασης (πχ πολύωρη βραδινή οδήγηση, πολύωρο διάβασμα), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα βοηθητικό γυαλί.

Κίνητρα

 

 

  • Επαγγελματικά: ορισμένα επαγγέλματα έχουν όρια ελάχιστης οπτικής οξύτητας χωρίς διόρθωση ή μέγιστων βαθμών στα διορθωτικά μέσα (γυαλιά, φακοί επαφής). Ανάμεσα σε αυτά αστυνομικοί, πιλότοι πολιτικής αεροπορίας, αξιωματικοί εμπορικού ναυτικού κ.α.
  • Αθλητικά: το περιορισμένο οπτικό πεδίο των γυαλιών και ο αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών τα κάνει ασύμβατα με την πλειονότητα των αθλημάτων. Οι φακοί επαφής μπορούν να βοηθήσουν σε αρκετές δραστηριότητες. Δεν τα … πάνε καλά όμως με τα θαλάσσια σπορ, αγώνες μοτοσυκλέτας, αλπινισμό αλλά και με κάθε άθλημα υψηλών απαιτήσεων – πρωταθλητισμού.
  • Πρακτικά – ιατρικά: ο ασθενής δεν μπορεί / επιτρέπεται να φορά φακούς επαφής και επιθυμεί να έχει καλή όραση χωρίς να φορά γυαλιά. Επίσης η μεγάλη διαφορά του διαθλαστικού σφάλματος ανάμεσα στα δυο μάτια. Το υψηλό διαθλαστικό σφάλμα που δε διορθώνεται καλά με γυαλιά ή/και δε γίνεται να διορθωθεί με φακούς επαφής. Θολερότητες κερατοειδούς μετά από μια επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα ή τραυματισμό που περιορίζουν την όραση.
  • Αισθητικά: οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι οι δημοφιλέστερες εκλεκτικές (αισθητικές) επεμβάσεις. Έχουν ανάμεσα σε όλες το υψηλότερο προφίλ ασφαλείας και το χαμηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Έχουν δε το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης, πάνω από 95%.
  • Οικονομικά: ακόμα και αν σας φαίνεται υψηλό το κόστος μιας διαθλαστικής επέμβασης, προσέξτε ότι ούτε οι φακοί επαφής είναι φθηνοί. Ανάλογα με το είδος των φακών, η απόσβεση μιας επέμβασης laser μπορεί να επέλθει σε λιγότερο από 2,5 χρόνια!