Αποκριάτικοι φακοί επαφήςΜπήκε το τριώδιο και τα σχετικά καταστήματα, κανονικά και ηλεκτρονικά, έχουν γεμίσει με αποκριάτικα είδη. Ανάμεσα στις διαφημίσεις που μας κατακλύζουν στο διαδίκτυο, έκαναν φέτος και στην Ελλάδα την εμφάνισή τους οι λεγόμενοι “αποκριάτικοι φακοί επαφής”. Διαφημίζονται ως αξεσουάρ μεταμφίεσης δίπλα σε μάσκες, περούκες κλπ. Αρκετοί ασθενείς ζητάνε τη γνώμη μου.

Τι είναι οι αποκριάτικοι φακοί επαφής;

Πρόκειται για μια υποκατηγορία έγχρωμων φακών επαφής. Έχουν μια αδιαφανή ζώνη που έχει σα σκοπό να καλύψει το φυσικό χρώμα της ίριδας και αντί για αυτό να προβάλει ένα ειδικό χρώμα ή σχέδιο: άσπρο, μαύρο, κόκκινο, μάτι γάτας, ερπετού, μάτι που μοιάζει με αυτό κάποιου ήρωα επιστημονικής φαντασίας, smiley κ.α. Μια κεντρική διαφανής ζώνη επιτρέπει να περνά το φως μέσα από την κόρη και έτσι να βλέπει ο χρήστης. Μπορεί να έχουν βαθμούς διόρθωσης (μυωπία ή υπερμετρωπία) ή να είναι ουδέτεροι – χωρίς βαθμούς.

Είναι ασφαλείς;

Η απάντηση είναι “ναι, υπό αυστηρές προϋποθέσεις”. Η εφαρμογή φακών επαφής είναι μια λεπτή διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία και κατάλληλο εξοπλισμό. Όχι μόνο δεν υπάρχει ένας φακός επαφής που να ταιριάζει σε όλα τα μάτια, αλλά ακόμη περισσότερο υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση τους αντενδείκνυται. Έτσι πρέπει να έχει γίνει ένας προσεκτικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο και εφόσον κρίνει ότι είναι ασφαλές, ο ασθενής (ή στην προκειμένη περίπτωση ο υποψήφιος υπερήρωας) να απευθυνθεί στον οπτικό. Ο τελευταίος θα τον προμηθεύσει με τον φακό επαφής που θα ταιριάζει όχι μόνο στο γούστο του αλλά κυρίως στις παραμέτρους του ματιού του (καμπυλότητα, διάμετρος κλπ). Εξαιρετικά σημαντικό και όχι αυτονόητο ζήτημα είναι το προϊόν να είναι ελεγμένο και εγκεκριμένο για την ασφάλεια χρήσης του. Ως φακός επαφής, ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν που μπαίνει στο μάτι του χρήστη και όχι ως ένα αξεσουάρ μεταμφίεσης. Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπεται η σωστή εκπαίδευση για τη χρήση φακών επαφής και η … ευλαβική τήρηση των οδηγιών χρήσης.

Κακή χρήση των φακών επαφής, ή ακόμα χειρότερα χρήση μη εγκεκριμένων “αξεσουάρ” μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές για την υγεία καταστάσεις: βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και μόνιμη απώλεια όρασης.

Ναι

  • Έλεγχος από οφθαλμίατρο
  • Χρήση μόνο εγκεκριμένων φακών
  • Αγορά/εφαρμογή από οπτικό
  • Σωστή χρήση – προσοχή στις οδηγίες εφαρμογής

Όχι

  • Αγορά από καταστήματα αποκριάτικων ειδών
  • Ύποπτους/ μη εγκεκριμένους φακούς
  • Ανταλλαγή φακών με φίλους
  • Μη τήρηση κανόνων υγιεινής και γενικά οδηγιών εφαρμογής
  • Ύπνος φορώντας τους
Αποκριάτικοι φακοί επαφής